Verilen Dersler

Verilen Derslerden Baslicalarinin Içerikleri

Ön lisans
ODA ve MOBILYA DIZAYNI
Biçim, Mekan ve Düzen, Tasar, Tasarim, Görsel Algilama,Mekani tanimlayan biçim, yatay elemanlar, paralel dikey ve yatay elemanlar, taban ve bas üstü düzlemi, iç ve dis duvar, Konaklama tesisleri çevre düzenlemeleri, giris, otopark, servis girisleri, rekreasyon: havuz ve park alanlari, alt yapi donatilari, Tasarim Ilkeleri:Oran- ölçek- denge- uyum- bütünlük ve çesitlilik-ritim- vurgu , Mekanin Görsel Özellikleri: biçim-sekil-renk-doku-isik, Konaklama tesisleri: Otel-Motel-Tatil Köyü-Pansiyon-Kamping-Apart Otel-Hostel-Oberj, Konaklama tesislerinde mekanlar: giris holü- yeme içme mekani-mutfak- yatma mekani- eglenme ve rekreasyon mekanlari- servis mekanlari, Mekani tanimlayan kullanici gereksinimleri, kullanici gereksinimlerine cevap verebilecek gerekli mekan ve mekan donatisi, Konaklama tesisinde otel odasinin konfor bilesenleri, otel odasi düzenleri ve mobilyalar, 19.yy sonu ve 20.yy basindan günümüze tasarim alaninda karsilasilan sanat akimlari, ekol ve egilimleri: Neo-Klasisizm, Art-Nouveau, Art-Deco, Kübizm, Bauhaus, Uluslararasi Üslup, Post-Modernizm, Minimalizm,…yaklasimlarinin dünyadan ve Türkiye’den örneklerle irdelenmesi, bu yaklasimlarda üretilmis mobilya örnekleri,Çagdas Sanat Akimlari

KENT MOBILYALARI

Kent Mobilyasi, Kullanici Gereksinimleri, Kullanim Türleri, Ergonomi, Çevre Bilesenleri (dogal-sosyal-yapma),Kentin taniminda, fiziksel çevre düzenlenmesinin yeri ve fiziksel çevre kurucu ögelerin gelisimi,Kentsel mekan ve kimlik olgusunda kent mobilyasinin önemi, Kent kimliginin olusturulmasinda estetik bir olgu olarak yapilasmis çevrenin önemi Tarihi merkezlerde standardize kent mobilyalari, Kentsel donati alanlari içinde yaya, açik alan düzenlemeleri, Kent mobilyalarinin heykel olarak ele alinisi, Kentsel çevre tasariminda engelliler için ulasilabilirlik kavrami, Kent mobilyasi ve kent estetigi, Kent mobilyalarinda dayaniklilik kavrami, Kent mobilyalarinda malzeme seçimi ve kullanim yerleri Peyzaj tasariminda kent mobilyasinin yeri ve kalitenin önemi,Çocuk oyun alanlarinda kent mobilyasi
Lisans

MIM 1011 TEMEL TASARIM VE MIMARI ANLATIM I (2+6+0)

Bu dersin birincil hedefi lise egitimi boyunca ögrencinin zayiflamis algi ve kendini ifade yeteneginin yeniden kazandirilmasidir. Mimar adaylarinin çevreyi ve kendilerini sorgulamayi ögrenmeleri bu sorgulama sisteminin temelinde merak duygusunun yattigini bilen ve bu ilkel meraki mesleki meraka çevirebilmeyi hedefleyen bir stüdyo sistemi uygulanacaktir. Ögrencinin bireysel ve grup çalismalari ile tüketen konumundan fikir üreten ve bu fikri sunabilen birey konumuna geçmesi hedeflenmistir. Nokta, çizgi düzlem , hacim kavramlarinin anlasilmasi bu kavramlari tasarim araçlari olarak kullanabilmek ve bu kavramlari çevremizde görebilir hale gelebilmek denge, düzen, devamlilik, doluluk, bosluk, çogalma, büyüme, degisim, baskalasim, dönüsüm, bütünlük, armoni, deger gibi tasarim prensiplerini taniyabilir hale gelmek ve bu prensipleri efektif sekilde kullanabilmek hedeflenen diger amaçlardir. Ögrencinin serbest el ile ifadeli çizim yapabilmesi izdüsüm kavrami, ölçek kavrami, topografya ifadesi vaziyet plani, 1/100-1/50 çizim teknikleri kavramlarini özümsemesi ve bu kavramlari verimli bir biçimde kullanabilir hale gelmesi bu dersin diger amacidir. Soyut düsünmek ne demektir. Çevremizde ve içimizde bizi soyut düsünmekten ali koyan sinirlar nelerdir, ve bu sinirlari nasil kirabiliriz? Sorularinin cevaplari yine bu derste alinacaktir. Iki boyutlu, üç boyutlu kavramlari, üç boyutlu görebilmek ve tasarlayabilmek hedeflenen diger noktalardir.

MIM 1014 TEMEL TASARIM VE MIMARI ANLATIM II (2+6+0)
Tasarim Elemanlari : form, iki ve üç boyutlu formlar olacaktir. Temel Tasarim ve Mimari Anlatim I dersinde iki ve üç boyutlu düsünmeyi ögrenen mimar adayi bu derste üç boyutlu yaratilarda bulunacaktir. Renk, hareket, doku, tat, ses gibi kavramlarin ögesi olarak alinmasi bu dersin amaçlarindandir. Ögrencinin çevresini bu yeni kavramlari’ da göz önünde bulundurarak tekrar gözden geçirmesi ve farkli biçimlerde algilamasi saglanacaktir. Temel Tasarim ve Mimari Anlatim I dersinde grup çalismalari yapmis olan ögrenci bu derste uzlasma ve birlikte üretim disiplini yaklasimlari ile olusturulmus bir atölye ortaminda bulunacaklardir. Mekan kavramini tanimlayabilir hale gelen ögrenciden farkli zaman dilimlerinde farkli senaryolar zerinden farkli yasam biçimleri tasarlamasi ve bu yasam biçimleri için mekan kurgulamasi beklenecektir. Bu sekilde mimar adayi sorumlulugunu yerine getirmeye adim atmis olacaktir. Mimaride öteki kavrami irdelenecek diger bir basliktir. Tüm bunlarla iliskili ve es zamanli olarak ögrencinin 1/50 ve 1/20 çizim teknikleri gelistirilecek ve ögrenci ile birlikte mimari ifadede uygulanabilecek yöntem çesitleri, çesitli mimarlar zerinden örneklenerek sorgulanacaktir

MIM 1001MIMARI TASARIM I (2+6+0)
Mimarlik egitimine yeni baslayan ögrencilere mekani algilama, yorumlama ve mekanla ilgili düsüncelerini, temel çizim ve model yapim tekniklerinden yararlanarak anlatabilme becerilerinin kazandirilmasi / Ögrencinin mimari mekani ve çevresini irdeleyici bir gözle görmesinin, mekan ve çevre bilesenlerini, insan eylemlerini tanimasinin saglanmasi amaciyla küçük tasarim uygulamalarinin gerçeklestirilmesi.

MIM 1002 MIMARI TASARIM II (2+6+0)
Problem çözmede yaratici analiz ve sentez tekniklerinin kullanilmasi, tasarimdaki tüm verilerin bir bütün olarak ele alinmasi ve degerlendirilmesi amaçtir. Bu baglamda bir yariyil içinde 2 tasarim konusu üzerinde çalisilmaktadir. Bunlar bir ve iki aylik periyotlarda uygulanan projeler olarak ele alinmaktadir. Bu çalismalarda yapilacak tasarimlara kuvvetle etki edecek güçlü nitelikte olan araziler ve konular seçilmektedir. Tasarim konulari ve yerler ögrencilerle birlikte degerlendirilip, tartisilmakta ve saptanmaktadir. Tüm bu aktivitelerin yaninda; ögrencinin mimarlik (sanat) hakkinda bilinç düzeyini yükseltmek, kendinin farkina varmasini , güvenmesini saglamak amaciyla, her hafta okumalar (makale, söylesi vb.) verilmektedir. Ayrica, gruplar halinde sunum yapmalari saglanarak, geçmiste ve günümüzde yasayan mimarlar hakkinda arastirma yapmalari, mimarlik felsefesi hakkinda bilgi edinmeleri, dolayisiyla tartisma ortaminin yaratilmasi hedeflenmektedir.

MIM 2001MIMARI TASARIM III (2+6+0)
Tek amaçli bir yapinin yakin çevresi ile baglantili olarak islevsel ve mekansal özelliklerinin analizi, ahsap, yigma ya da betonarme karkas gibi tasiyici sistem tasarimi, malzeme ve yapim teknolojisinin incelenmesini içeren çözümlerin uygun teknikle anlatimi.

MIM 2002 MIMARI TASARIM IV (2+6+0)
Problem çözmede yaratici analiz ve sentez tekniklerinin kullanilmasi, tasarimdaki tüm verilerin bir bütün olarak ele alinmasi ve degerlendirilmesi amaçtir. Bu baglamda doga içinde veya bir kentsel çevrede binalari içeren tasarimlari kapsayan konular araciligi ile ögrenciye arastirma, analiz ve sentez becerilerini kazandirilmasi hedeflenmektedir. Yil sonunda fikirlerini açiklayabilme, çesitli metotlari kullanarak fikirlerini ifade edebilme, kavramsal düsünme aliskanligini kazanmalari beklenmektedir.

MIM 3001 MIMARI TASARIM V (2+6+0)
Tek ya da çok amaçli, degisik kullanis bölüm ve birimlerinden olusan bir yapinin, bir organizasyon içinde, yakin ve uzak çevre kosullarini dikkate alarak islevsel, mekansal ve yapisal analizini ve islevsel sorunlarini, islev-biçim iliskisinin agirlik kazandigi sentez çalismasini kapsayan tasarim.

MIM 3002 MIMARI TASARIM VI (2+6+0)
Elestirel düsüncenin gelistirilmesi ve estetik duyarliligin uyarilmasi amaci ile bir dizi ideoloji ve tasarlama stratejilerinin mimari biçim ile iliskilerinin arastirilmasi/ Agirlikli olarak kent içi çevrelerde, degisik strüktürel sistem seçimlerini gerektiren bina kompleksleri araciligiyla çözüm üretme.

MIM 4001 MIMARI TASARIM VII (2+6+0)
Mevcut kent dokusu içinde olusmus kentsel degerlere referanslar, süreklilik, kentsel mekana katki, peyzaj degerlerinin gelistirilmesi gibi mimarlik-kentsel tasarim baglamindaki kavramsal degerlerin anlasilmasi ve irdelenmesi/ Amaca uygun seçilmis çevrelerde, kent koruma/ Kentsel onarim ve / veya yenileme agirlikli ve ileri teknoloji problemleri de içerebilen bir veya birden fazla konu üzerinde çözümler.

MIM 4002 MIMARI TASARIM VIII (2+6+0)
Kent bütünü içinde yakin ve uzak çevrenin proje konusu ile birlikte degerlendirilmesi, bununla ve kapsadigi islevle iliskili üçüncü boyuttaki degerlerin gelistirilmesi, dogru islevsel ve strüktürel çözümlere varilmasi ve bunlarin dogru bir sekilde sunulmasi konularinda ögrencinin mesleki yeterliliginin jürice sinandigi diploma çalismasi.

MIM 2003 BINA BILGISI III (1+2+0)
Çevre Kavrami, Çevrenin Karakteristik Özelligi, Çevre Imaji, Tasarimda Çevre Etkenlerinin Degerlendirilmesi, Bina-Kentsel Çevre Etkilesimi, Konaklama Yapilari ve Islevsel Özellikleri, Egitim Yapilari ve Islevsel Özellikleri.

MIM 3060 MIMARLIKTA TIPOLOJI VE MORFOLOJI ILISKISI (2+0+0)
Tipoloji kavraminin tanimi, içerigi, amaci, mimaride tipolojinin kullanim amaci, tasarima katkisi, kentsel ve tarihi dokularin analizinde tipolojinin kullanimi, tipoloji yöntemleri.

MIM 4057 TARIHI ÇEVREDE TASARIM (2+0+0)
Tarihi çevre kavrami/ Tarihi çevre kavraminin Uluslararasi tüzüklerinin incelenerek konu ile iliskilendirilmesi / Görsel çevre analizinde kullanilabilecek bir metot: tipoloji/ Elde edilen verilerin tasnifi ve mimaride kullanilmasi, tasarimda çevreye yaklasim kriterleri/ Tarihi çevrede tasarim örneklemeleri (Dünyadan ve Türkiye’den)/ Tarihi çevre verilerini dikkate alarak tasarim yapabilme becerisini ögrenciye kazandirmak dersin ana temasini olusturmaktadir.

MIM 4058 CUMHURIYET DÖNEMI TÜRK MIMARLIGI (2+0+0)
Tanzimat ve Batililasma hareketlerinin mimariye etkileri/ Ülkemizde görev alan yabanci mimarlar/ XX. Yüzyil baslarinda dünyada etkili olan akim, stil ve egilimlerin ülkemize yansimasi/ I. Ulusal Mimarlik Akimi/ I. Ulusal Mimarlik Akimi Sonrasi Gelismeler/ XX. Yüzyil ortalarinda dünyada etkili olan akim, stil ve egilimlerin ülkemize yansimasi/ II. Ulusal Mimarlik Akimi/ II. Ulusal Mimarlik Akimi Sonrasi Gelismeler/ Dünyada etkili olmus incelenen akim, stil ve egimler baglaminda ülkemizdeki mimari eserlerin incelenmesi/ Cumhuriyet ile yasanan degisim ve gelisimin mimarimize kazandirmis oldugu degerlerin ögrenciye tanitilmasi ve koruma kriteri içinde yer almasi gereginin arastirilmasi dersin ana temasini olusturmaktadir.

Y.Lisans
MIM 725 MEKAN ANALIZI VE DEGERLENDIRMESI

Mimarlikta mekan, mekan olusumunda deger, begeni ve anlam kavramlarinin problem çözümünde etkileri, anlam arayislarinda gerekli kavramsal ve uygulamali deneyimler ile tasarimi gelistirici alt yapi olusturulmasi, mekan analizi yöntemleri, mekan bilesenlerinin ve katmanlarinin tasarima yönelik irdelenmesi, mekan analizi sonucunda ulasilan degerlerin yasamsal-belgesel-kentsel-fiziksel-üslupsal boyutlarinin ayrimlanmasi ve sentez elde edilmesi, mekan degerlendirmesinin uygulamali olarak seçilen örnek bir yapi veya yapi grubu üzerinde uygulanarak sunulmasi

MIM 808 CUMHURIYET SONRASI TÜRKIYE’DE VE BURSA’DA KONUTUN GELISIMI
Türkiye’de ve Bursa’da 20yy. baslarinda insa edilmis binalar ve bu binalarin insa edildikleri dönemin sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik kosularinin mimariye yansimalari

MIM 809 BATILILASMA SONRASI VE CUMHURIYET DÖNEMI TÜRK MIMARLIGI
Imparatorluk batililasma çalismalari,Tanzimat, I.ve II. Mesrutiyet, Art-Nouveau ve Neo-Klasizm, Cumhuriyet Dönemi : I.Ulusal Mimarlik Dönemi, II.Ulusal Mimarlik Dönemi ,Mimarideki gelisimin güzel sanatlar ile birlikte incelenmesi, incelene dönem sanatçilarinin sanatsal biyografilerinin incelenmesi
Yayinlanmamis Ders Notlari:
Teknik Resim Ders Föyleri. U.Ü. Mühendislik-Mimarlik Fak., Mimarlik Böl.
Teknik Resim Ders Föyleri. U.Ü. Mühendislik-Mimarlik Fak., Çevre Müh. Böl.
Bina Bilgisi 3 Ders Notlari
Tarihi Çevrede Tasarim Ders Notu
Mimarlikta Tipoloji Morfoloji Iliskisi Ders Notu
Cumhuriyet Sonrasi Türk Mimarligi Ders Notu
Otel Odasi ve Mobilya Dizayni Ders Notu
Kent Mobilyalari Ders Notu
Mekan Analizi ve Degerlendirmesi Ders Notu
Batililasma Sonrasi ve Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarligi Ders Notu
Cumhuriyet Sonrasi Türkiye’de ve Bursa’da Konutun Gelisimi Ders Notu